Omakotitalon myynti

Omakotitalon myynti – 10 tärkeää asiaa

Harkitsetko omakotitalon myyntiä? Talon myynnissä on lukuisia muuttuvia tekijöitä, joista lopullinen kauppahinta muodostuu. Jokainen talo on yksilöllinen ja siten vertailtavuus talojen kesken samalla asuinalueella ei ole yhtä yksinkertaista kuin esim. samassa rakennuksessa sijaitsevissa kerrostalohuoneistoissa.

1. Omakotitalon arvon muodostuminen

Sijainti, ikä, kunto, koko, varustetaso, lämmitysmuoto, tontti ja tontin sekä talon koko. Muun muassa nämä vaikuttavat omakotitalon hintaan, eli talon arvoon ja siihen, millä summalla kaupat todennäköisesti toteutuvat.

2. Faktoihin pohjautuva määrittely

Yleinen markkinatilanne, asiakkaiden henkilökohtaiset taloustilanteet sekä asiakkaiden tunneperäiset mieltymykset ovat irrallaan faktoihin pohjautuvasta talon arvon määrittelystä. Etenkin edellä mainituilla tunneperäisillä seikoilla on merkittävä vaikutus lopulliseen ostopäätökseen, kun kyseessä on oman kodin ostaminen.

Lopulta myyjä ja ostaja määrittävät myytävälle kohteelle oikean arvon kauppakirjan allekirjoituksin. Pyyntihinta, joka asettuu ostajan ja myyjän ”hintahaitarille” nopeuttaa oleellisesti kaupankäyntiä.

3. Ammattilaisen hyödyntäminen pyyntihinnassa

Talon pyyntihinnan määrittämisessä kannattaa aina hyödyntää ammattitaitoista kiinteistönvälitysliikettä. Ammatikseen välitystyötä tekevällä laillistetulla kiinteistönvälittäjällä on arvokasta ajankohtaista kokemusperäistä tietoa ja pääsy tarkempiin kauppahintatilastoihin.

4. Sijainti ja tontti, tärkeimmät arvoon vaikuttavat tekijät

Sijainti, sijainti, sijainti kuuluu vanha hokema. Sijainti on ehdottomasti määräävin asia talon arvon muodostumiselle. Alueellisen sijainnin jälkeen paikallisella sijainnilla on myös merkityksensä. Kadun päässä sijaitsevat puistoon rajoittuvat tontit ovat myynnillisesti useimmiten kysytyimpiä. Rantaan rajoittuva tontti on myynnillisesti kysytympi, kuin talon takana sijaitseva niin sanottu kuivan maan tontti. Kysynnän ja tarjonnan laki pätee talokauppaan sijainnin suhteen. Kysytyllä paikalla hinta on korkeampi ja talo siten arvokkaampi, koska kysyntää riittää korkeammalla hinnalla.

5. Tontin omistajuus

Talon ja tontin sijainnin ohella ei voi sivuuttaa tontin omistajuutta. Olennaisesti omakotitalokiinteistön arvoon eniten vaikuttava seikka heti sijainnin jälkeen on tontin omistusmuoto. Sijaitseeko kiinteistö omistustontilla vai esim. kaupungin vuokratontilla?

Olemassa olevat liittymät vaikuttavat myös kohteen arvon muodostumiseen. Liittymissä suurin merkitys on kunnallisella vesi- ja viemäriliittymällä sekä sähköliittymällä.

6. Rakennukset ja ympäristö

Kun sijainti ja tontti liittymineen on määritelty, paneudutaan rakennuksiin ja ympäristöön. Ympäristössä vireillä olevilla lähialueen kaavamuutoksilla on myös vaikutusta arvon määritykseen. Pääsääntöisesti kehittyvät lähialueen palvelut nostavat ainakin pidemmällä tähtäimellä kohteen arvoa. Vastaavasti tulevat valtatiet, lentomeluhaitat tms. asumisviihtyvyyteen negatiivisesti vaikuttavat seikat saattavat vaikuttaa negatiivisesti kiinteistön arvon muodostumiseen vaikkakin ihmisellä on tapana sopeutua muutoksiin.

7. Talon hintaan vaikuttavat ulkopuoliset tekijät

Ammattitaitoinen laillistettu kiinteistönvälittäjä havainnoi jo kadulta katsottaessa ensisilmäyksellä useita arvoon määrittäviä seikkoja. Talon asemoituminen tontille, ilmansuunnat, ulkorakennukset, rakennusmateriaalit, pihapiirin ja puutarhan yleisilme sekä talon silmämääräinen yleiskunto. Mm. edellä mainittuihin välittäjä paneutuu tarkemmin yhdessä talon omistajan kanssa.

8. Talon hintaan vaikuttavat sisäpuoliset tekijät

Omakotitalon sisäpuolisia arvoon vaikuttavia tekijöitä ovat tehdyt remontit ja käytetyt materiaalit. Toiselle asiakkaalle keittiön kivitaso ei ole yhtä arvokas kuin toiselle asiakkaalle umpipuinen keittiötaso. Kylpyhuone ja keittiö ovat kokonaisuuksina arvokkaimpia perinteisiä sisätilojen remontteja. Käyttövesiputkistot, viemäriputkistot, sähköt sekä ikkunat ovat myös arvokkaita remontteja. Talon ikä vaikuttaa oleellisesti tehtyihin ja tekemättömiin remontteihin.

Erillismainintana vielä rakenteista alapohjan, yläpohjan ja katon kunto, sekä remontit esim. salaojien olemassaolo / toimivuus.

9. Omakotitalon kuntokartoitus

Omakotitalokiinteistöön on järkevää teetättää kuntokartoitus jo ennen omakotitalon myyntiinlaittoa ja hinnan määrittämistä. Etenkin, jos on syytä epäillä vikoja tai vaurioita tai talo on vanhemman puoleinen. Vaikka kyseessä olisikin uudempi kohde, kannattaa kuntokartoitus teetättää ostajien löydyttyä, mutta aina viimeistään ennen kaupantekoa. Ostajille on myös hyvä antaa mahdollisuus päästä mukaan kartoitukseen. 

10. Omakotitalon myyntiin tarvittavat dokumentit

Omakotitalon myyntiin tarvittavia dokumentteja ovat: lainhuutotodistus, rasitustodistus, kiinteistörekisteriote, energiatodistus, kiinteistön karttaote, asemakaavaote, kaavamääräykset, vanhat kartoitusraportit, rakennuspiirustukset, loppukatselmuspöytäkirja.

Onko omakotitalon myynti ajankohtaista?

Jos omakotitalon myynti on sinulle ajankohtaista, aloita pyytämällä meiltä ilmainen asunnon hinta-arvio. Arvioimme talosi arvon mielellämme, jonka jälkeen voit halutessasi tehdä kanssamme toimeksiantosopimuksen.

Nopeammat talokaupat ja edullisempi välityspalkkio

Meidän kanssamme potentiaalisten ostajaedokkaiden löytyminen on yleensä nopeampaa, sillä kattavan portaalinäkyvyyden lisäksi teemme kohteellesi kohdennetun mainoskampanjan Facebookkiin ja Instagramiin. 1 % välityspalkkion ansiosta säästät myös merkittäviä summia myyntikuluissa. Yleensä kilpailevat välityspalkkiot ovat vähintään 3-4 kertaa kalliimpia.

Jätä yhteystietosi ja kartoitetaan tilannettasi