Kiinteistönvälittäjä

Kiinteistönvälittäjän palkka ja työ – millaista se on?

Kiinteistönvälittäjän työ – mitä se pitää sisällään? Millainen palkka kiinteistönvälittäjillä on? Kenelle kiinteistönvälitys työnä voisi sopia? Olisiko sinusta alalle? Näihin ja moniin muihin alaan liittyviin kysymyksiin saat tietoa tästä artikkelista.

Kiinteistönvälittäjän ylellinen elämäntyyli

Kun katsotaan suurituloisimpia kiinteistönvälittäjiä ja heidän some-postauksiaan, elämä välittäjänä saattaa näyttäytyä melko glamourina korkealiitona.

Isoja asuntoja, isoja autoja, isoja veneitä, isoja kelloja, isoja tiimibileitä ja isoja välityspalkkioita.

Tämä saattaa näyttää esimerkiksi monelle nuorelle työuraansa miettivälle houkuttelevalta vaihtoehdolta. Todellisuus voi olla jotain muutakin, mutta on tähän ”kiinteistönvälittäjän elämäntyyliin” tietysti mahdollisuudet meillä jokaisella.

Kiinteistönvälittäjän keskimääräinen palkka on 3898 €/kk

Duunitorin tutkimuksen mukaan Suomessa vuonna 2020 kiinteistönvälittäjän keskimääräinen palkka oli 3898 € kuukaudessa. Keskiarvo laskettiin 4076 välittäjän palkkatietojen perusteella.

Alaa ulkopuolelta katsovan korvaan aika houkuttelevan kuuloinen luku, eikö? Sitä se varmasti on, mutta alanvaihtoa harkitsevan kannattaa ottaa huomioon, että keskiarvopalkkaan pääseminen vaatii yleensä vuosien pitkäjänteistä työtä. Todellisuudessa suurin osa kiinteistönvälittäjän työtä tekevä tienaa alle 3000 euroa kuukaudessa ja alan mediaani ei ole keskiarvopalkan tuntumassa.

Suurituloisimmat välittäjät tietysti siis nostattavat keskiarvopalkkaa merkittävästi. Saahan esimerkiksi keskimääräinen välitystoimisto miljoona euroa maksavan asunnon myynnistä n. 25 000 – 40 000 € välityspalkkion, eli 2,5 – 4 % asunnon velattomasta kauppahinnasta.

Suuret välityspalkkioprosentit ovat toki myös syy sille, miksi moni Kotivaihtoon.com konseptia harkitseva valitsee meidän palvelun, näyttää kotinsa itse ja säästää edullisen välityspalkkion ansiosta helposti tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia euroja.

Välityspalkkion jakautuminen – kuinka paljon välittäjän tilille kilahtaa?

Jos ajatellaan, että asiakkaan tililtä asuntokauppojen yhteydessä lähtevä välityspalkkio olisi 10 000 €. Eli suurimmalle osalle suomalaisista todella merkittävä potti. Näin summa karkeasti laskettuna jakautuisi:

– 1935 € (24 %) arvonlisäveroa maksetaan verottajalle
– 2420 €, eli n. 30 % alvittomasta välityspalkkiosta palkkana kiinteistönvälittäjälle
– 4840 € yrityksen kuluihin, kuten muihin palkkakuluihin, markkinointiin, toimitiloihin, jne.
– 805 € yrityksen voittoihin (n. 10 % liikevoittoprosentilla)

Jos perinteisen välitysliikkeen (välityspalkkio 3 %) palveluksessa työskentelevä kiinteistönvälittäjä myisi kuukaudessa yhden 1 000 000 € maksavan asunnon, olisi välityspalkkio 30 000 €. Samaan summaan pääsisi myymällä 5 kpl 200 000 € tai 3kpl 333 000 € maksavia asuntoja. Tämän suuruisella myynnillä kiinteistönvälittäjän kuukausipalkka olisi n. 7260 €, eli kirkkaasti yli keskiarvon.

Suurimmalla osalla kiinteistönvälittäjistä:

Myynnit saattavat kuitenkin vaihdella suurestikin kuukausittain. Jossain kuussa saattaa tulla 4 kauppaa ja toisessa taas vain 1 tai ei yhtään kauppa. Kiinteistönvälittäjän työ perustuu lähes kaikissa välitysliikkeissä miltei puhtaaseen provisiomalliin. Tästä syystä myös suuriin palkkavaihteluihin kannattaa varautua jättämällä pankkitilille reilusti puskuria heikompia kuukausia silmällä pitäen.

Kotivaihtoon.com konseptissa sen sijaan:

Vaihtelut välittäjän palkassa ovat pienempiä. Välityspalkkio kohteissa on pienempi, mutta yksi välittäjä voi myydä perinteiseen välittäjään verrattuna helposti kolme tai neljä kertaa enemmän kohteita. Näin kohteita myydään enemmän tasaisesti ja palkkakin on tasaisempi.

Meillä myös kiinteistönvälittäjän palkkataso:

Kasvaa pikkuhiljaa, kun välittäjän myyntipooliin tulee enemmän myytäviä asuntoja. Tämä tarkoittaa sitä, että uusia toimeksiantoja solmitaan keskimäärin jatkuvasti enemmän, kuin edellisessä kuussa. Vaikka uusia asuntokauppoja tehdään jatkuvasti, kasvaa myytävien asuntojen pooli tasaiseen tahtiin.

Kiinteistönvälittäjän työ

Kiinteistönvälittäjä kohtaa työssään paljon erilaisia ihmisiä. Välittäjän työ sopiikin usein sosiaaliselle ja myyntihenkisille tyypille, joka työskentelee mielellään muiden ihmisten parissa. Myyntihenkisyys ei tänä päivänä tarkoita enää tyrkyttävää pakkomyyntiä. Huippumyyjä kiinteistönvälityksessä onkin yleensä ennemmin ratkaisumyyjä, kuin tyrkyttäjä. Huippumyyjä on tottunut ratkaisemaan asiakkaan ongelmia löytämällä tälle sopivan kokonaisuuden.

Välittäjä palvelee työssään:

Niin asunnon myyjiä, kuin asunnon ostajiakin. Asunnon myyjälle tulisi löytää hyvä ”diili”, ketterä palvelu ja sopiva malli myydä asunto ripeästi, mutta silti hyvään hintaan. Asunnon ostajalle taas tulisi löytää sopiva asunto.

Asunnon ostajan palveleminen kiinteistönvälittäjänä on aina lähtökohtaisesti helpompaa. Ostajahan itse löytää sopivan asunnon yleensä asunnon myyntiin tarkoitettujen portaalien, kuten Etuoven, Oikotien tai Torin kautta. Ostaja on yhteyttä ottaessaan aina jo yleensä kiinnostunut jollain tasolla kohteesta.

Vaikka ostajien palvelun voitaisiinkin ajatella olevan helppoa, haasteet tulevat yleensä kiinteistönvälittäjien kiireisten aikataulujen johdosta. Moni ostaja olettaakin kiinteistönvälittäjän tekevän töitä joka päivä kellon ympäri. Asuntokauppa voi olla välillä todella nopeaa. Kohteen myyntiinlaitosta saattaa kulua vain tunti tai pari ja kohde onkin jo myyty täyteen pyyntihintaan tai sen yli.

Vähemmän aikaa ruuhkissa ja maanteillä – Enemmän aikaa asiakkaiden palveluun

Kotivaihtoon.com -konseptissa välittäjä kohtaa hiukan vähemmän ihmisiä, sillä asunnon omistaja näyttää myytävän kohteensa itse. Välittäjä kohtaa jokaisen asiakkaan henkilökohtaisesti, joka laittaa kotinsa myyntiin kauttamme, mutta välittäjä ei välttämättä tapaa jokaista ostajaehdokasta kasvokkain. Ostajia palvellaan pääasiassa puhelimitse ja sähköpostitse. Ostaja kohdataan myös kaupoilla pankissa, jollei kaupankäyntiä hoideta sähköisesti. Moni asunnon ostaja tarvitseekin myös kiinteistönvälittäjän oman kotinsa myyntiin. Osa ostajista valitseekin meidät myymään myös heidän oman kotinsa.

Panostetaan olennaisimpaan – Eli hyvään asiakaskokemukseen

Kun asunnon omistaja näyttää itse kotinsa, kiinteistönvälittäjällä kuluu vähemmän aikaa autossa istumiseen ja palvelu on asunnon myyjälle yleensä yli 3 kertaa tavallista välityspalvelua halvempi. Tämän johdosta asiakkaiden palveluun jää välittäjällä tavallista enemmän aikaa. Tämä taas johtaa siihen, että niin myyjiä, kuin ostajiakin pystytään palvelemaan nopeammin, paremmin ja tehokkaammin. Näin edullisesta hinnasta huolimatta yrityksessä panostetaan siihen tärkeimpään, eli asiakastyöhön ja hyvään asiakaskokemukseen. Asiakkaat kohdataan aktivisesti, reilusti ja nopeasti.

Miten asunto sitten näytetään itse?

Palvelussa jokainen asunnon myyjä saa kattavan ohjeistuksen siitä, miten koti näytetään potentiaaliselle ostajaehdokkaalle. Se ei ole rakettitiedettä. Yleensä riittää, kun ennen näyttöä siivoaa kodin hyvin, laittaa turhat tavarat piiloon ja itse näytössä kertoo mielenkiintoiset tiedot asunnosta sekä asuinympäristöstä. Millainen taloyhtiö on, mistä pääsee ulkoilupoluille, miten liikenneyhteydet toimivat, missä sijaitsevat lähimmät kaupat, posti, apteekki ja muut palvelut.

Asunnon omistajalla on myös yleensä paljon kokemusperäistä tietoa, joka välittäjältä usein puuttuu. Monesti asunnon omistaja saattaakin olla välittäjää parempi kertomaan myytävästä kohteestaan ja osaa vastata sellaisiinkin kysymyksiin, mistä välittäjällä ei ole välttämättä harmainta aavistustakaan.

Jätä yhteystietosi ja kartoitetaan tilannettasi