Asunnon myynti itse

Asunnon myynti itse – 9 vinkkiä myyntiin

Haluatko säästää ja myydä asuntosi itse?

Asunnon myynti ilman välittäjää saattaa olla houkutteleva vaihtoehto, mikäli osaamista, kiinnostusta ja aikaa hommaan löytyy omasta takaa.

Asunnon myynti itse ei kuitenkaan yleensä ole kokemattomalle myyjälle ihan helppo juttu tai tuo välttämättä toivottua säästöä, jos halutunlaisia ostotarjouksia ei kuulu, myyntiaika venähtää tai jos kaupat syntyvät alihintaan.

Suosittelemme aina ammattitaitoisen kiinteistönvälittäjän hyödyntämistä asunnon myynnissä, varsinkin, kun se onnistuu tänä päivänä vain 1 % välityspalkkiolla. Mutta toki molemmissa tavoissa on omat hyvät puolensa, ja siksi koostimme sinulle vinkkimme, jos suunnitelmissasi on asunnon myynti ilman välittäjää.

1. Asiakirjojen hankinta

Kun olet päättänyt hoitaa asunnon myyntiä itse, yksi ensimmäisiä asioita myyntiprosessissa on myynti-ilmoitusta ja ostajaehdokkaita varten tarvittavien asiakirjojen hankkiminen.

Kun myyt asuntosi itse, on todella tärkeää, että sinulla on kaikki lain mukaisesti laaditut viralliset asiakirjat hallussasi ja osaat myös itse vastata ostajaehdokkaiden kiperiinkin kysymyksiin totuudenmukaisesti.

Kannattaa siis tutustua tilaamiisi asiakirjoihin todella huolellisesti ja ottaa selvää asioista, joita et vielä tiedä, jotta et tulisi karkottaneeksi ostajaehdokkaita omalla epävarmuudellasi.

Asunto-osakkeen myyntiin tarvittavat asiakirjat:
– Isännöitsijäntodistus (Yksi tärkeimmistä asiakirjoista, josta käy ilmi kaikki olennaisimmat tiedot pinta-alasta vastikkeeseen ja taloyhtiön menoista tulossa oleviin korjauksiin)
– Taloyhtiön tilinpäätös
– Yhtiöjärjestys
– Kunnossapitotarveselvitys
– Asunnon pohjapiirros
– Energiatodistus

Kiinteistön myyntiin tarvittavat asiakirjat:
– Kiinteistörekisteriotteet
– Rakennuslupapiirustukset
– Asemakaavaote
– Raportit tehdyistä kartoituksista
– Energiatodistus
– Mahdolliset muut asiakirjat (kuten asbestikartoitus tai maaperätutkimus)

2. Oikean hinnan määrittäminen

Asunnon arvon määrittäminen on tietenkin yksi ensimmäisistä ja tärkeimmistä asioista, kun suunnitelmissasi on asunnon myynti itse. Vaikka myisit asunnon itse, pyydä meiltä kuitenkin ilmainen asuntoarvio, joka ei sido sinua mihinkään. Näin saat hinnasta vahvan näkemyksen asuinalueesi tuntevalta kiinteistönvälittäjältä, joka hyödyntää arvion tekemisessä alueellasi toteutuneiden kauppojen tilastoja, joihin tavallinen kuluttaja ei pääse käsiksi.

Asunnon arvoon vaikuttavat esimerkiksi kohteen sijainti (sen arvostus ja lähellä olevat palvelut), tontti ja asuntotyyppi, asunnon koko, rakennusvuosi ja kunto, tehdyt ja tulevat remontit, pohjaratkaisut ja materiaalivalinnat sekä tietenkin alueen markkinatilanne ja toteutuneet asuntokaupat.

Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä pyrkii aina saamaan asunnostasi parhaan mahdollisen markkinahinnan, ja sama tavoite on tietysti asuntonsa itsekin myyvillä.

Etuna kiinteistönvälittäjän käyttämisessä on kuitenkin se, että välittäjällä on ammattitaitoa hinnoitella kohde niin, että se saa potentiaaliset ostajaehdokkaat kiinnostumaan asunnosta, eikä menetä “uutuudenarvoaan” jäämällä roikkumaan asuntoportaalien syövereihin tai toisaalta mene kaupaksi liian nopeasti alihintaankaan.

Kiinteistönvälittäjä määrittelee oikeanlaisen hinnan kauppahintatilastoihin ja data-analytiikkaan pohjautuvien tilastojen avulla, niin että kohteesta pyritään saamaan paras mahdollinen hinta myyjän toivoman ajan puitteissa.

Jos kuitenkin myyt asuntosi itse, kannattaa tutkia asuntojen hintoja vähintäänkin ARAn ja Ympäristöministeriön ylläpitämässä asuntojen.hintatiedot.fi-palvelussa sekä tämänhetkisiä pyyntihintoja asuntoportaaleissa.

Jos kuitenkin epäröit, sujuuko asunnon myynti itse sittenkään, ota rohkeasti yhteyttä kiinteistönvälittäjään. Meiltä saat ilmaisen, suullisen asuntoarvion, joka ei vielä sido sinua mihinkään.

Tutustu myös edulliseen välityspalkkioomme, mikäli myöhemmin haluatkin vauhdittaa asunnon myyntiä kiinteistönvälittäjän avulla.

3. Asunnon stailaus itse

Seuraava askel onkin sitten asunnon myyntikuntoon laittaminen.

Viihtyisä, valoisa ja siisti koti herättää potentiaalisten ostajaehdokkaiden huomion jo myynti-ilmoituksessa ja auttaa asuntonäytölle saapuvaa ostajaehdokasta näkemään asunnon täyden potentiaalin.

Kun hoidat asunnon myyntiä itse, hyväkuntoisen asunnon “stailaukseen” riittää yleensä huolellinen siivous, ikkunoiden peseminen ja tavaroiden karsiminen.

Henkilökohtaiset tavarat kannattaa laittaa pois näkyviltä ja siistiä esimerkiksi tasoja, jotta huoneisto on mahdollisimman selkeä ja avarantuntuinen. Joskus voi olla myös hyödyllistä mahdollisuuksien mukaan siirtää joitakin tavaroita tai huonekaluja varastoon, jotta yleisilmeestä saadaan väljempi.

Kaiken kaikkiaan stailauksen tavoitteena on luoda asuntoon neutraali ja selkeä yleisilme, joka vetoaa mahdollisimman moneen ostajaehdokkaaseen.

4. Kuvien ottaminen

Nyt kun asunto on stailattu, on aika ottaa houkuttelevat myyntikuvat myynti-ilmoitusta varten.

Kuvat ovat eittämättä yksi tärkeimmistä asioista, sillä ne vaikuttavat merkittävästi siihen, kiinnostuuko potentiaalinen ostajaehdokas asunnostasi ja haluaako hän tulla paikan päälle tutustumaan siihen.

Kun myyt asuntosi itse, varmista, että ottamasi kuvat ovat oikeasti laadukkaita. Kiinnitä huomiota esimerkiksi kuvien tarkkuuteen ja kuvakulmiin sekä asunnon valoisuuteen ja selkeään yleisilmeeseen.

Tuo kuvissa esille asuntosi parhaat puolet, mutta älä kuitenkaan yritä peitellä mahdollisia epäkohtia esimerkiksi kuvia käsittelemällä. Anna realistinen kuva asuntosi potentiaalista, sillä asuntonäytölle saapuvan ostajaehdokkaan pettymys – kun todellisuus ei vastaakaan kuvia – ei edesauta myyntiä.

Monipuolisten valokuvien lisäksi muista myös pohjapiirros!

Jos laadukkaiden kuvien ottaminen itse tuntuu haasteelliselta, satsaa ammattikuvaajaan.

5. Lisävinkki!

Perinteisten sisä- ja ulkokuvien lisäksi tänä päivänä on saatavilla myös erilaisia 3D-virtuaaliesittelyitä, jotka vievät myynti-ilmoituksen seuraavalle tasolle ja erottavat asuntosi muista vastaavista kohteista.

Koti Vaihtoon LKV:llä kiinteistönvälityspakettiin sisältyy tavallisten kuvien lisäksi aina myös huippulaadukas virtuaalinen Näyttö 24/7 -asuntoesittely™. Sen ansiosta ostajaehdokkaat voivat tarkastella kohdetta etänä, liikkua siellä virtuaalisesti kotisohvalta käsin ja tehdä sisätilamittauksia.

3D-esittelyiden ansiosta kohteista tulee peräti 95 % enemmän yhteydenottoja (Matterport 2018, 9 Surefire Ways To Sell Homes Faster).

Siispä ottaessaan yhteyttä kiinteistönvälittäjään ostajaehdokkaat ovat myös todennäköisemmin liikkeellä tositarkoituksella, mikä tietenkin tarkoittaa, että tuloksettomien asuntonäyttöjen määrä pienenee, asunnon myynti on nopeampaa ja asunnosta saadaan parempi kauppahinta.

Mikäli siis haluat sittenkin hyödyntää kiinteistönvälittäjää ja vauhdittaa myyntiä virtuaaliesittelyn avulla, lisätietoa aiheesta löydät täältä.

6. Myynti-ilmoituksen tekeminen ja kohteen markkinointi

Kirjoita kohteestasi hyvä myynti-ilmoitus, josta käy ilmi kaikki tarvittavat perustiedot sekä kohteen myyntivaltit.

Kun hoidat asunnon myynnin itse, mieti tarkkaan, mitkä ovat kotisi parhaita puolia; kenties loistava sijainti, lähialueen palvelut, ikkunasta avautuvat upeat maisemat, remontissa käytetyt laadukkaat materiaalit tai ehkä muunneltava pohja?

Kun kuvat ja tekstit ovat valmiit, julkaise myynti-ilmoituksesi valitsemissasi asuntoportaaleissa. Kannattaa ehdottomasti keskittyä ainakin isoihin maksullisiin portaaleihin, kuten Oikotiehen ja Etuoveen.

Tänä päivänä monet ostajat löytävät uuden kotinsa myös sosiaalisen median kautta, joten hyödynnä lisäksi somen mahdollisuuksia esimerkiksi jakamalla asuntoilmoituksesi henkilökohtaisten Facebook-sivujesi lisäksi asuinalueesi yleisessä Facebook-ryhmässä.

7. Asunnon esitteleminen kiinnostuneille

Kun hoidat asuntosi myyntiä itse, voit pitää asunnostasi avoimen näytön tai esitellä kotiasi kiinnostuneille ainoastaan yksityisnäytöissä.

Voit myös hyödyntää molemmat ja pitää esimerkiksi ensin yhden avoimen ensiesittelyn ja sen jälkeen keskittyä yksityisnäyttöihin, joissa sinulla on enemmän aikaa ostajaehdokkaiden kysymyksille.

Valmistaudu näyttöön siivoamalla paikat ja varautumalla ostajaehdokkaiden kysymyksiin. Tulosta etukäteen myös tarvittavat asiakirjat, jotta potentiaaliset ostajat voivat tutustua tietoihin rauhassa esittelyn jälkeen.

Ota ostajaehdokkaat rohkeasti vastaan, esittele kotisi heille ja vastaa kysymyksiin rehellisesti. Jos et osaa vastata johonkin, älä suotta hätäänny, vaan lupaa palata asiaan selvitettyäsi sen.

8. Tarjousten pyytäminen

Pyydä ja vastaanota ostotarjoukset aina kirjallisina!

Tutustu tarjoukseen huolellisesti ja varmista oikean hinnan lisäksi kaikki tarjouksessa ilmoitetut kaupan ehdot, joita voivat olla esimerkiksi oman asunnon myynti tai lainansaanti.

Varmista myös, että tarjouksesta käy ilmi, edellyttääkö sen hyväksyminen käsirahan maksamista vai onko tarjouksessa vakiokorvaus, joka maksetaan vain, jos kaupan osapuolista toinen rikkoo sopimusta.

Voit hylätä tai hyväksyä tarjouksen voimassaoloajan puitteissa. Jos tarjous ei ole hyvä, voit myös hylätä sen tai tehdä vastatarjouksen.

9. Kauppakirjan laatiminen ja kaupanteko

Hyväksyttyäsi ostotarjouksen on aika tehdä sovitun mukaiset kauppakirjat.

Kauppakirja määrittää kaupan osapuolten oikeudet ja velvollisuudet sekä kaupan ehdot, kuten kauppahinnan. Kauppakirjaan on syytä kirjata kaikki asunnon viat ja puutteet, jotta
voidaan tarvittaessa myöhemmin osoittaa, että ostaja on ollut niistä tietoinen kaupantekohetkellä.

Vaikka hoidat asunnon myyntiä itse, hyödynnä tarvittaessa asiantuntijoiden osaamista kauppakirjan laatimisessa ja varmista, että kaikki tarvittavat liitteet ovat ajan tasalla.  

Toimita asiakirjat hyvissä ajoin ennen kaupantekotilaisuutta ostajalle ja pankille. Mikäli asunnon ostajalla on asuntolaina, kaupat tehdään yleensä hänen pankissaan. Ilmoita kaupasta myös omaan pankkiisi ja sovi omistusasiakirjojen toimittamisesta kaupantekotilaisuuteen.

Kauppa toteutuu, kun osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan pankissa, mutta omistusasiakirjat luovutetaan uudelle omistajalle vasta, kun kauppahinta on maksettu kokonaan.

Muista kaupanteon jälkeen ilmoittaa ja tarvittaessa maksaa myyntivoittoverot.

Mietityttääkö asunnon myynti itse?

Stressaako ajatus oman elämäsi kiinteistönvälittäjäksi ryhtymisestä, mutta haluaisit silti säästää välityspalkkiossa?

On selvää, että asunnon myynti itse vaatii paljon aikaa, kiinnostusta sekä aktiivista otetta. Jos haluat välttyä kaikelta tältä vaivannäöltä ja stressiltä sekä varmistaa parhaan mahdollisen kauppahinnan, voit aina ottaa avuksesi ammattitaitoisen välittäjän.

Jos haluat säästää välityspalkkiossa, on nykyaikainen Näytä kotisi™ -palvelumalli sopiva vaihtoehto sinulle. Palvelussa yhdistyy asunnon itsemyynnin ja kiinteistönvälityksen parhaat puolet. Kiinteistönvälittäjä huolehtii puolestasi asunnon markkinoinnista, myynnistä, kauppaneuvotteluista ja kaupan valmisteluista puolestasi, mutta koska näytät kotisi itse ostajaehdokkaalle, on välityspalkkion ainoastaan 1 % kauppahinnasta.

Jätä yhteystietosi ja kartoitetaan tilannettasi